Užíváte hormonální antikoncepci?

cm prsa

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Pokud ano, určitě znáte všechny její výhody. Zamýšleli jste se někdy také nad jejími zápornými stránkami? Nyní máte možnost nahlédnout do spektra vedlejších účinků hormonální antikoncepce.

Vedlejší účinky:
Krevním oběhem se hormony obsažené v pilulce dostávají do celého těla a tak může především na počátku užívání dojít k nežádoucí reakci. Je však třeba rozlišovat mezi nevinnými poruchami a mezi možnými vážnějšími vedlejšími účinky.
 

Během prvních týdnů užívání pilulky se může projevovat únava, podrážděnost, lehké bolesti hlavy, nevolnost, malé zvýšení hmotnosti, větší chuť k jídlu, pocit napětí v prsou a menší krvácení. Tyto potíže však postupně ustupují a po několika měsících zpravidla úplně mizí.

Rizikové faktory:
Nejvíce závažných rizik se týká cévního systému. Změnami v systému srážení krve by výjimečně mohlo dojít k vytvoření trombů. Krevní tlak by mohl stoupat a riziko embolie (ucpání cévy), srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice by se mohlo zvýšit. U všech rizik v oblasti cévního systému je výrazná závislost na tom, zda se přidruží některé další faktory. K nim patří především křečové žíly, kouření, vysoký krevní tlak, cukrovka, zvýšená hladina tuků v krvi, onemocnění ledvin a také věk nad 35 let. Při výskytu jednoho či více rizikových faktorů musí lékař zvážit, zda pilulky předepsat.

I játra jsou ovlivněna hormony z pilulky, a tak by ženy s některými chorobami jater nebo žloutenkou během předchozího těhotenství neměly pilulky užívat. Opatrnost je nutná i při migréně a epilepsii, při nádorovém onemocnění se smí předepisovat pouze tehdy, pokud onemocnění zcela jistě není na hormonech závislé. Objeví-li se při užívání některý ze závažnějších vedlejších účinku, např. zvýšený krevní tlak nebo migréna, společně s poruchou zraku, je nutno užívání přerušit.

Strach z rakoviny je neopodstatněný. Lékaři tvrdí, že žádné důkazy zvýšeného rizika vzniku rakoviny dosud nejsou známy, ale stejně nejsou známy důkazy, že tomu tak není.

Pozor na interakce:
Některé léky mohou omezovat působení pilulky: barbituráty, které obsahují látky navozující spánek a uklidnění, některé léky proti epilepsii a určité typy antibiotik. Širokospektrá antibiotika mohou poškozovat střevní flóru a tím omezovat přijímání hormonů z pilulky. Používají-li se tyto léky krátkodobě, doporučují se přídavná opatření proti početí, při dlouhodobém užívání by se měla zvolit jiná metoda.

Vztah k celulitidě:
Estrogeny obsažené v antikoncepčních pilulkách jsou antagonní vůči vitamínu E, který podporuje oběh krve a dále vůči vitamínu B6 – pyridoxinu, který má močopudný účinek a odstraňuje zadržování tekutin v tkáních. Jenom narušení těchto dvou vitamínů stačí ke vzniku deviace ve výměně tekutiny – tuky, což znamená vznik celulitidy. Avšak orální antikoncepční prostředky mají ještě další následky: spalují kyselinu listovou, velmi cennou látku ze skupiny B vitamínů. Dále narušují vitamín C v jeho antioxidačních procesech (velmi důležitý proti stárnutí), dále vitamín B12 a vitamín B2, potřebný pro správnou funkci pokožky.