Čínská shouyu polévka s shitake a rýží

cm cinska polevka

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Tento recept je vyzkoušený v restauraci Country Life v Praze a připravil jej pro vás šéfkuchař Petr Klíma.

4 porce 50 minut

 

Potřebujeme:

  • 100 g hnědé rýže basmati
  • 100 g červené cibule
  • 20 g hub shitake
  • 100 g mrkve
  • 1/2 červené nebo žluté papriky
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml sójové omáčky Shoyu
  • 1 lžička koření pěti vůní
  • 1 lžíce bílého sezamu
  • svazek čerstvého koriandru
  • olej za studena lisovaný (nejlépe sezamový)

Čínská shouyu polévka

Postup:

  1. Houby shitake namočte na několik hodin do vody, poté uvařte do změknutí. Rýži vařte zvlášť v osolené vodě 20 – 30 minut.
  2. Na oleji osmahněte na proužky nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Zalijte vodou a přidejte na nudličky nakrájenou mrkev, papriku a koření. Přiveďte k varu a vařte asi 20 minut.
  3. Do polévky přidejte nakrájené houby i s houbovým vývarem a uvařenou rýží. Vše přiveďte k varu a poté ihned odstavte z plotny. Přidejte Shoyu a zamíchejte.
  4. Při servírování polévku posypte sezamem a na-jemno nasekaným koriandrem.

Přejeme dobrou chuť!