Častá konzumace hranolků v raném věku zvyšuje riziko rakoviny

cm hranolky

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Výzkum, který si objednala Americká nadace pro výživu dětí, ukázal, že u dětí ve věku od tří do pěti let, konzumujících alespoň jednou týdně hranolky, se riziko pozdějšího onemocnění rakovinou prsu zvýšilo až o 27 procent. Výzkum řídila Karin Michelsová z Ženské nemocnice v Bostonu.

Výzkumníci získali důkazy, že strava lidí v raném období života výrazně určuje jejich stravovací návyky i v pozdější době života. Výzkum přinesl další důkazy, že rakovina prsu má původ především v rané fázi života ženy, a proto je nezbytné, aby vytváření těchto rizikových faktorů bylo výrazně omezeno. Ženy, jimž v raném věku dávaly matky často hranolky, jsou vystaveny až o třetinu většímu riziku rakoviny prsu, než ženy, které v dětství podobnou stravu nekonzumovaly. Souvislost mezi konzumací hot dogu či zmrzliny a rizikem rakoviny prsu prý nebyly nalezeny.

Při výzkumu byly podrobně sledovány a analyzovány stravovací návyky 582 žen, které trpěly rakovinou prsu, a 1569 žen, které z této nemoci byly vyléčeny.

Na rakovinu prsu onemocní ve Spojených státech každým rokem přes 200.000 žen, z nichž asi 40.000 nemoci podlehne.