Byly objasněny dietní rizikové faktory dny

cm tep

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Doktor Hyon Choi z Massachusetts General Hospital v Bostonu se svými kolegy ve dvanáct let trvající prospektivní studii objasnil dietní rizikové faktory dny. Své výsledky uveřejnil v březnovém čísle časopisu The New England Journal of Medicine.

Do studie bylo zahrnuto celkem 47150 mužů bez dny v anamnéze, kteří každé čtyři roky v letech 1986 -1998 vyplňovali dotazníky týkající se dietních zvyklostí.

V následujících 12 letech celkem 730 mužů onemocnělo dnou. Ve srovnání s muži s nejnižším dietním příjmem masa, měli muži s nejvyšším příjmem masa relativní riziko dny 1,41. Relativní riziko dny spojené s příjmem mořských plodů bylo 1,51.

Nicméně, zvýšená spotřeba mléčných výrobků snižovala riziko vzniku dny. Ve srovnání se skupinou mužů s nejnižší spotřebou mléčných výrobků, měli muži s jejich vysokou spotřebou relativní riziko vzniku dny 0,56.

Další analýza zjistila, že nejhorší pro vznik dny bylo vepřové, hovězí a jehněčí maso. Naopak prospěšné byly mléčné výrobky a zelenina.

Vědci se domnívají, že stejná rizika platí i pro ženy.