prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
modnidoplnky.cz
Vaše módní inspirace
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Rubrika: Bylinky

Aby trávení nebylo trápení
17.11.2015
Aby trávení nebylo trápení

Trávicí problémy doprovází lidstvo odedávna. Někdo je může nazvat banalitami, ale nedá se nad nimi mávnout rukou. Jistě, rakovina či epilepsie jsou strašné nemoci a budí respekt. Na druhou stranu člověk trpící chronickou nadýmavostí či náhlým průjmem je vděčná figurka zábavných seriálů. To ano, pokud nejste v jeho kůži. I celá řada slavných si stěžovala na nadýmání, pálení žáhy, zácpu či špatné trávení. Mohou to být jen přechodné potíže, ale mohou mít také chronický průběh. Značnou roli hraje psychika, řada z nich se dá označit za psychosomatické nemoci - například dráždivý tračník či žaludeční neuróza. Mohou ale skrývat vážné problémy - například Crohnovu chorobu či velmi nebezpečné rakoviny jednotlivých orgánů trávicího traktu.

Bylinky a potravinové doplňky pro těhotné
15.11.2015
Těhotná žena
Těhotenství je velice důležitým obdobím v životě každé ženy. A může to být období kouzelné nebo naopak skličující (někdy obojí), ve velké míře to závisí na zdravotním stavu ženy. Tak jako tak, je toto období emočně i fyzicky velice náročné. Jestliže budete vědět, jak si udržet dobré zdraví, prožijete šťastné a zdravé těhotenství.
Léčivé rostliny a krevní tlak
10.11.2015
Bylinky

Krevní tlak lze definovat jako tlak krve na stěny cév. Určují ho dva faktory - objem krevního řečiště (lidově řečeno, kolik krve proudí v cévách) a stav (a vlastnosti, tedy pružnost a pevnost) cévního systému. Standardní normální hodnota krevního tlaku je u systolického 110 až 139 mm Hg (milimetrů rtuťového sloupce) a u diastolického 60 až 89 mm Hg. Jakákoliv výchylky (ne jednorázové, ale dlouhodobé) nad nebo pod tyto hodnoty je vysoký nebo nízký tlak.

Skořicovník čínský
07.11.2015
Skořice

Skořice patří mezi nejoblíbenější koření v Čechách. Je přísadou do perníku, nebo se může sypat na kynuté knedlíky. Hospodyňky by jistě vyjmenovaly celou řadu příkladů, jak ji využít v kuchyni. Pokud ovšem položíme otázku, co to vlastně je a jak nám může pomoci v péči o zdraví, málokdo už odpoví. Maximálně si někdo vzpomene, že je považována za afrodisiakum.

Ostružiník křovitý
24.10.2015
Ostružiny

Rubus fruticosus - ostružiník křovitý (ostružiník keřovitý, ostružiník obecný) je nám všem dobře známý keř rostoucí v lesích, mýtinách i na dalších místech. Keř je robustního vzrůstu. Může dosáhnout výšky až tří metrů. Listy jsou střídavé, složené a eliptického tvaru. Květy ostružiníku jsou bílé až narůžovělé. To, co jsme na něm sbírali už jako děti, jsou plody, zvané ostružiny. Mají tmavě fialovou až černou barvu a uvnitř obsahují malé peckovičky. Dají se jíst čerstvé, ale také se z nich dají připravovat sirupy, marmelády, šťávy, kompoty, ovocná vína nebo likéry. Kromě toho je můžeme uvařit a scedit a připravit z nich chutný a zdravý čaj.

Rdesno hadí kořen
17.10.2015
Rdesno hadí kořen

Rdesno hadí kořen je lidový název pro rostlinu hadí kořen větší, latinsky Bistorta major. Svůj název obdržel v minulosti, kdy se používal jako protilátka při hadím uštknutí. Důvodem byl zakroucený tvar kořene, který připomínal zatočeného hada. Latinsky dvakrát zatočený znamená bis-tortus - odtud část jeho latinského názvu. Středověké léčitelství přisuzovalo tvaru kořene rostliny velký význam (klasickým příkladem je kořen mandragory), proto se dokonce používal i proti morové nákaze.

Šalvěj, záležitost vskutku léčivá a voňavá
12.10.2015
Šalvěj

Rádi zdravě jíte, experimentujete a k tomu všemu jste právoplatnými gurmány? A už jste vyzkoušeli voňavou šalvěj? Tuto bylinku jsem objevila zhruba před dvěma lety a od těch dob v mé kuchyni rozhodně nechybí. Její využití čítá několikeré použití, ať už ve formě lahodného čaje, případně jako voňavá součást zeleninových pokrmů. Můžeme samozřejmě použít také k masu, kdy výrazně ulehčuje jeho trávení, jelikož však tíhnu k lehkému veganství, recepty níže budou spíše tohoto rázu.

Vlaštovičník větší
10.10.2015
Vlaštovičník větší

Vlaštovičník větší (Chelidonium majus) je vytrvalá rostlina z čeledi makovité (Papaveraceae). Je to jediný druh rodu vlaštovičník. Důležitý je fakt, na který je třeba hned upozornit, že je běžně řazen mezi významné jedovaté rostliny.

Přírodními prostředky proti rýmě
06.10.2015
Rýma

Rýmu známe všichni - ne vážné, ale nepříjemné onemocnění, které ovšem může mít závažné komplikace, pokud se jeho průběh podcení. Rýma je definována jako zánětlivé onemocnění sliznice nosní dutiny. Může být způsobeno v první řadě viry, oslabenou sliznici nosní dutiny po napadení viry však může postihnout i závažnější bakteriální infekce.

Líska obecná (Coryllus avellana)
26.09.2015
Líska obecná

Velká část z nás si ve spojení s lískovými oříšky vybaví veverku, ale tyto oříšky jsou oblíbenou pochutinou i u lidí a jsou součástí řady kuchařských receptů. Lískové oříšky jsou plody keře lísky obecné, latinsky Coryllus avellana. Tento keř patří do čeledi lískovitých. Původem pochází z regionu Kampánie v Itálii, kde je pěstován již od starověku. Líska obecná je rozložitý keř, který dorůstá výšky až čtyř metrů. Listy jsou mírně chlupaté a vejčitého tvaru. Samčí květy jsou hnědé jehnědy, samičí květy jsou naproti tomu jen nenápadné pupence. Plodem jsou již zmíněné známé lískové oříšky, které obvykle dozrávají koncem léta.

Článků: 366   1 2 3 4 5 ... 37
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Priessnitzův obklad
Jak nastartovat tělo před úspěšným hubnutím? Detoxikační jídelníček pro každého
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Nízký krevní tlak
Jak překonat každou těžkost: Buď to zcela přijmi, nebo to změň
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Detoxikace organismu – jídelníček doporučený lékařem
Dna a dieta
Quinoa
Co je mozková mrtvice?
Jak se zbavit parazitů?
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Čím víc léků, tím víc nemocí... aneb porozumění místo boje
Chia semínka
Jak pečovat o slinivku
Štítná žláza
Rakovina – hrozba, které se dá čelit
(c) 2004 www.celostnimedicina.cz
O násRSS