Brokolice údajně pomáhá i proti následkům cukrovky

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Brokolice, označovaná svými příznivci za nejzdravější zeleninu vůbec, má šanci rozšířit seznam svých blahodárných účinků o další položku. Podle vědců z univerzity v britském Warwicku by totiž mohla pomáhat i proti nepříznivým dopadům, které má cukrovka na stav tepen a cév nemocných.

Laboratorní pokusy, které ale musí být ještě prověřeny dalšími testy v běžných životních podmínkách, prokázaly, že jedna ze složek obsažených v brokolici je schopna podpořit produkci enzymů, které chrání tepny a cévy, a zároveň redukovat vysoký obsah určitých molekul v krvi, které poškozují cévní buňky. Touto složkou je sulforafan, který je obsažen v brokolici i v dalších rostlinách čeledi brukvovitých, jako jsou květák, různé druhy zelí, kapusta nebo kedlubny.  Brokolice je chválena nejen pro svůj vysoký obsah vitamínů, ale bývá spojována i s protirakovinným působením. Již delší dobu jsou jí připisovány také příznivé účinky při snižování rizika infarktu a mrtvice.

Nová studie, zveřejněná v nejnovějším vydání časopisu Diabetes, naznačuje, že brokolice by mohla působit preventivně nejen u zdravých osob, ale že by mohla pomáhat i proti vzniku vaskulárních problémů u osob nemocných cukrovkou. Tito lidé totiž trpí právě v důsledku cukrovky až pětkrát častěji kardiovaskulárními chorobami než ostatní. Buňky cév jsou poškozovány vysokým obsahem glukózy, která cukrovku provází. Sulforafan je však schopen redukovat podle britských vědců až o 73 procent obsah škodlivých molekul v cévách a aktivovat očistné antioxidanty a enzymy.