Borůvka

cm boruvky

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Když kleknete či usednete na paseku v létě nebo na horách až do příchodu sněhu, do typických různě nízkých keříčků od podkolení po podbřiší a obdržíte fialové fleky na oděvu, pokožce a puse, tak zřejmě sedíte v borůvčí a cpete se borůvkami, nejzdravějšími to plody zbytků naší pilně devastované a drancované přírody, dříve středoevropském ráji, nyní smetišti demokraticky vytunelovaného všeho, co mělo jakoukoliv hodnotu.

Zkrmovati lahodné plody borůvky budete nejméně do prvního pořádného štípance od hlídkujícího komára, ováda, milenky, majitele, příslušníka nebo do bolestí v kříži v souvislosti s dlouhodobým předklonem, podobným razítkosběrné obchůzce při žádosti o cokoliv na úřadě bez té správné obálky v igelitce nebo lépe krabice od vína. Na případné kolem klíšťat se v borůvčí hemžící dítka zavčas navlékněte fialové šatičky, aby neutrpěla estetickou újmu pihatého oděvu, což barva zčásti skryje. Posléze po marných pokusech to vyprat se to stejně vyhodí nebo nechá na domácí provoz.

Hlídkující klíšťata odrazujte pošplícháním oděvu či vás zředěnou hřebíčkovou silicí, jejíž zápach vás do dáli od minipotvor odradí nebo při opominutí této prevence klíště zakápnout dubovkami (dubovky.cz) a na případný kousanec po odstranění potvory speciálním geniálním Háčkem na klíšťata z nich (z dubovek, ne klíšťat!) udělejte slušivý obkládek na nejméně 3 hodiny, že aby do vás z klíštěte vstoupivší borrélie a mozkoviry zase odstoupily.

Když říkám borůvka, myslím borůvčí, coby skromné keříky kyselých a chudých půd našich lesů, a ne zahradní pěstované druhy příbuzných rostlin, prodávané jako kanadská, kamčatská či jiná velkoplodá, prostě plodem podobné, ale rostliny jiné. Na zahradě většinou pěstujete pod názvem borůvka vlohyni kanadskou nebo zimolez kamčatský – chuťově jsou dobré, což dosvědčí kosi z celého vašeho okolí, kteří přesně a lépe než vy ví, kdy je zralost vhodná ke zkrmení a označkování teritoria fialovými výkaly… Takže vám to sežerou den před vaší sklizní. Sežerou všechno…! A podělají také…!!! Potom naleznete pochopení záliby moravských vinařů ve střelbě. Borůvku poctivou poznáte i podle toho, že je v řezu černě fialová a pozřená ve stolici černá.

Borůvka z lesa není jen dodavatelem chutných až lahodných a zároveň neobyčejně zdravotně prospěšných plodů, ale také důležitým zdrojem léčivého listu či nati.

Modré barvivo na jazyku a puse, které nás upozorní již z dáli, kdo že požil plody borůvky, je neobyčejně léčivé na sliznice od úst až po konečník – zevnitř! Zvenku to asi ještě nikdo nezkoušel, ovšem i to je třeba kvůli celoplošnému ekzému, kožnímu zánětu nebo atrofii pokožky pravděpodobné, nicméně v našich krajích barevně nedoporučeníhodné s výjimkou plánu si po obtočení krku zlatým kotevním řetězem dojet na sociálku mercedesem pro sociální dávky; tu naopak.

Odvarem ze sušených plodů lze provádět výplachy i jinde a to zvláště tam, kde dochází k překrvování sliznic. Nicméně si myslím, že na to je borůvky škoda, že zrovna tohle zvládne obvykle řepík se šalvějí, heřmánkem a jinými lépe, levněji a radostněji.

Další účinné látky plodu i jeho odvaru omezují růst patogenních mikrobů a specifických plísní ve střevní mikroflóře způsobující průjmy.

Předznamenávám, že tady je zvláštnost borůvky, která v podobě čerstvého plodu, šťávy, kompotu nebo částečně i marmelády má spíše ve vztahu ke stolici ředivé účinky – zřejmě vysokým obsahem pektinové vlákniny blokující v sobě a tím i ve výkalu vodu, která výkalový kompakt výrazně zvláčňuje na dekompakt, lehce povrchově ředí a umožňuje jeho snazší až laskavé závěrečné vyklouznutí. Toho přednostní využití doporučuji zvláště majitelům hemeroidů, rakovin konečníku a střev, píštělů, Crohnovy choroby a jiných zúženích střev například po operacích nebo při všelijakých polypech a jiných nežádoucích výrůstcích čnících omezujíc-ně nebo krvácivě do střeva. Když připočteme regeneraci sliznic barvivy a celkový příznivý efekt borůvky čerstvé nebo sušené, nebo jen odvaru, tak to nemá chybu a proto borůvku využijeme i v dalších indikacích. Například pro regeneraci sliznic s mírným protizánětlivým efektem při zánětech v ústní dutině, angínách, paradentózách, povlacích na jazyku apod.

Když nás pálí žáha, tak bývá žaludeční kyselinou poleptán i jícen, což borůvka tiší. Avšak tu pozor, tento nenápadný a důležitý kus trávicí trubky se jen velmi těžko opravuje, protože je v podstatě nepřístupný a na jeho život ohrožující nenápadné a nebolestivé krvácení do žaludku a na jeho preventivní údržbu byť jen borůvkou pomýšlí jen málokdo. Záněty žaludku a slinivky lze také mírnit mimo jiné plodem borůvky právě pro jeho regenerační a lehce protizánětlivé vlastnosti, jinak samozřejmě nalezneme účinnější byliny protizánětlivé nebo hořce funkcestimulující. Já na tohle doporučuji také svou hojivou směs řepíkovou s heřmánkem, měsíčkem, šalvějí a dalšími.

Sušená borůvka má naopak brzdící výkalové vlastnosti. V podobě odvarů, nálevů a nebo nejlépe jen tak rozžvýkaná a pozřená, účinně tlumí odedávna průjmy, ale, a to je důležité, stolici netuhne.

Děti se svými výrazně kratšími střívky trpí na průjmy častěji, neb běžná potrava je pro ně hůře stravitelná a rozkládá se až nepřiměřeně daleko ve střevech, kde se stává snadnější výživou patogenních mikrobů, protože vzdálené sliznice jsou určeny již jen pro vstřebávání přebytečné vody. Střevo, bránící se agresivní mikroflóře, která snaživě chrlí dráždící až jedovaté metabolity do slizniční tkáně za účelem vzniku zánětů, vodu naopak z obranných důvodů vylučuje – takže natrávenina plná nevstřebaných kvasných plynů a vody se do bříška prostě nevejde, tlačí, bolí a snaží se dostat ven klasickou sic cestou, ale často za značných zvukových a expanzně kolorických efektů, obvykle výrazně akcelerována zrychlenou peristaltikou podrážděného bránícího se střeva i začastého značného řevu či pláče potomka. To platí také pro dospěláky testující stravu s obsahem choleru napodobujících a podobně účinkujících úplavicových pokakaných mikrobů, například salmonel nebo jiných, obvykle z potravních přebytků zavčas nevyhozených, ale v šetrnosti uložených na pozdější dobu se známým sloganem: Ať se třeba pos…me, přece to nevyhodíme!

I když si myslím, že dubovky a směs zeměžlučová mohou pomoci se silou nejvyšší, sušený plod borůvky bych do boje pozval také. Borůvka se svým stolicibrzdným působením, sliznici obnovujícím modrým barvivem a bakteriostatickými vlastnostmi je nanejvýš vhodná a jako bonus znepříjemní pobyt až po vyhazov drobným střevním parazitům.

Malé děti, které bacil našel, mají kašel. Většinou. Kromě jiného mají za krátký čas naplněno zažívání spolykaným hlenem z plic, který sice v obvyklém množství chrání trávicí sliznice před vlastními trávicími šťávami, ale v mnohonásobně zvýšené produkci robátka ukašlaňátka dramaticky omezí, až zastaví funkci trávení. Snaživá matka vkládá do děťátka láskyplně potravu za účelem zvýšení jeho sil k boji s chorobou, ale ucpané děťátko to vzápětí vyzvrací a dál chřadne a chřadne a vypadá bledě až zelenobledě. Aby se úplně neuchřadlo a neubledlo, je nejlepší mu nabídnout lžíci borůvkové šťávy čerstvě vymačkané nebo šťávu z kompotu a po pětimiaždesetinutové chvíli to několikrát opakovat. Nedávat víc najednou! Jinak se žaludek opět vzepře a budete mít tmavomodroflekaté okolí.

Posléze se trávení vzmátoží a začne zvolna fungovat a potom doporučuji zamíchat borůvkový kompot s hroznovým cukrem (Glukopurem) ochuceným špetkou práškového vitamínu C (vit.C100; ochutnejte to; C je antioxidant pro játra, stimulant pro imunitu – přebytek se oxiduje nebo během hodiny stejně vymočí… jiné kyseliny jako citrónová, jablečná, vinná aj. naleptávají oteklé sliznice a octová dokonce překrvuje dle mého pozorování i ledviny, takže se může objevit v moči krev!) a několika zahušťujícími dětskými piškoty a po malých dávkách zvících polévkové lžíce mu to podle jeho chuti podávat.

Tato kaše je účinná i při horečkách jako šetrný dodavatel energie pro hicování, aby se neoslabovala játra přeměňující krevní a vlastní bílkoviny na spalitelný cukr s následnou schváceností a předsmrtným zelenožlutým výrazem. Ostatně tato směs je vhodná pro každého majitele horečky, kdy je zapotřebí dodat energii do jater dřív, než dojde glykogenové cukrové palivo, což je život ohrožující stav nejen u dětí, ale kupodivu zvláště u starců, kteří po dlouhých chorobách zmírají velmi náhle na skloncích jejich životů v podstatě hlady. Sklonek se jen vzácně identifikuje na sklonku – většinou až po něm a před ním už vůbec, což se mi jeví jako pozoru hodný vědecký problém. Dosud však stále trvá vědecký pohov.

Antokyany v plodu borůvky mají údajně podobný vliv na šeroslepost a slábnutí zraku jako válečnými nočními piloty vyzkoušená mrkev a chovají se na cévní stěny příznivě jako vitamín P. Obsah účinných látek nalezených v borůvce je neobyčejně dlouhý a všechny mají nějaký pozitivní (i pozitivně, též případně pozitivněm) vliv na lidskou figuru. Zajímavý je vysoký podíl cukrů a zároveň látek tlumících cukrovku.

Při cukrovce je ale vhodnější si vařit čaj z nati nebo listu. Pije se zápar po každém jídle a já doporučuji pro dlouhodobější, šetrné a pravidelné pití spíše borůvkovou směs s dalšími bylinami podobných účinků, kterých je celá řada, které lze bez problémů smíchat. Ovšem pro vyšší efekt je u cukrovky vhodné také masírování oblasti ztuhlých úponů a zduřelých vzpřimovacích svalů imitujících tuhé jitrnice podél páteře uskřinujících svým otokem odstupující nervy od míchy mezi lopatkami a níž – například na speciálním malém masážním bradavičnatém balónu (Zadbalon) nebo nebradavičnatým masérem (je to ale trpělivá práce na dlouho).

Jinak nepřehlédnutelný močopudný účinek listu borůvky je dobrou prevencí ledvinového kameniva a zvláště zánětlivých pochodů v urologickém traktu, i když příbuzné brusinka a medvědice jsou ještě více protizánětlivě výrazně účinnější. Na revmatizmus a dnu je ale čaj z listu borůvky velmi doporučeníhodný. Lépe však zase v mé krev čistící a adiabetické diabetické směsi borůvkové mimořádně vhodné pro majitele cukrovky a revmatizmu.

Borůvkový plod doporučuji sušit nejlépe do čtyřiceti, maximálně pětapadesáti stupňů, jinak přestane být lahodně šťavnatý a stane se méně účinným. V černých svraštělých plodech se mnohdy ztratí i zuhelnatělé kousky značící produkt nedůvěryhodného sušitele. Potom vám při žvýkání křupou nelibě mezi zuby nebo mezi čím a vy můžete skřípat zuby či protézou (obvykle zubní, ale není bráněno ani jiným protézám) nad neúspěchem v sušení, případně nad neseriózností sušitele.

Sušení borůvek vyžaduje trpělivost a sebekázeň k neujídání lahodných křížalek. Nedostatečné nasušení vede k plísním při skladování. Suché plody bývají do roka napadeny parazity, většinou červíky slepujícími jednotlivé plody vlákny a následně se měnícími v bílé můrky. Proto je skladování nasušených borůvek nejlepší v mrazáku, protože potom je jejich trvanlivost mnohaletá.

List a nať se suší i skladují dobře. V uzavřených nádobách dobře nasušená droga vydrží také nejméně tři roky.

Borůvka je naše modročerné zlato a je těžká škoda, že ho pro třpyt kovového přehlížíme vlastní nevědomostí a z ní pramenící hloupostí. Borůvka je vynikající pro život, zlato je jen pro pozůstalé!