Biopotraviny a mykotoxiny

cm plisne

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Mohou biopotraviny obsahovat plísně proto, že nebyly chemicky ošetřeny? Někteří spotřebitelé a dokonce i vědci se obávají toho, že když kupříkladu zelenina nebyla chemicky ošetřena, může obsahovat plísně (mykotoxiny). Řada výzkumů v EU (Itálie, Švédsko, Německo i ČR) však tyto obavy vyvrátila.

Z výzkumů totiž vyplývá, že použití pesticidů může být pro rostlinu stresujícím faktorem a v důsledku toho je u konvenční zeleniny zaznamenám vyšší výskyt mykotoxinů.

Konkrétně byl dělán pokus s pastiňákem, který prokázal větší odolnost ekologického pastiňáku, a to i při jeho uskladňování.

Z výzkumů totiž vyplývá, že přítomnost mykotoxinů v potravinách souvisí více s jejich nesprávných skladováním než se způsobem pěstování.

Navíc je známo, že ani používání chemických postřiků (fungicidů) tvorbě těchto plísní zcela nezabrání.