7 důvodů, proč se stát vegetariánem

cm zelenina

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Přibližně 70 % lidí umírá na nemoci, které přímo souvisí s jejich stravovacími návyky. Již mnoho výzkumů dokázalo, že strava bohatá na ovoce a zeleninu, obiloviny a sóju je nejlepší cestou k delšímu a zdravějšímu životu.
Tady je několik důvodů, které by mohly ovlivnit vaše rozhodnutí stát se vegetariánem:

1. Budete žít déle

Lidé, kteří nejedí maso a živočišné produkty, žijí v průměru o 7 až 15 let déle než ti, co pravidelně konzumují maso, mléčné výrobky nebo vajíčka. Tato informace byla potvrzena organizací zabývající se studiemi o zdraví, uskutečňovanými na velkých vzorcích lidí „the China Health Project“. Studie prokázala, že čínská populace, pro kterou je charakteristická konzumace malého množství masa, tuků a živočišných produktů, se dožívá vysokého věku. Navíc, riziko vzniku rakoviny je u Číňanů mnohem nižší a málokdy umírají z důvodu nemocí souvisejících se stravovacími návyky.

2. Budete mít zdravější srdce

Celosvětově umírá nejvíce lidí na kardiovaskulární nemoci. Jedna ze tří žen nad 65 let trpí kardiovaskulárním onemocněním; navíc, u dětí starších tří let, které se stravují v restauracích s rychlým občerstvením, se brzo objevují příznaky srdečních onemocnění. Mimo to, 53 % žen, které prodělají infarkt, na něj i zemřou, u mužů je to 47 %.

Hlavní příčinou srdečních onemocnění je nezdravá strava založená na červeném mase a tucích, a samozřejmě také hladina cholesterolu. Vegetariáni mají cholesterol v průměru o 14 % nižší ve srovnání s těmi, co jedí maso.

3. Budete mít nižší riziko onemocnění rakovinou

Výsledky mnoha studií prokázaly, že rakovina prsu souvisí s konzumací červeného masa. Vědci tvrdí, že ženy, které jedí červené maso, mají čtyřikrát větší pravděpodobnost, že onemocní rakovinou prsu ve srovnání s vegetariánkami.

Navíc u žen, které konzumují alespoň jednu porci ovoce nebo zeleniny denně, se riziko onemocnění rakovinou prsu snižuje o 20 % až 30 %. Lékaři říkají, že imunitní systém vegetariánů je odolnější, tudíž je schopen účinněji zničit rakovinotvorné buňky.

4. Snadněji zhubnete

Obecně lze říci, že vegetariáni jsou štíhlejší nežli lidé, kteří konzumují maso. Nízký příjem tuků vám dopomůže k záviděníhodné figuře, kterou si udržet bude pro vás velice snadné.

5. Budete mít silnější kosti

U žen vegetariánek dochází ve věku 65 let k 18% ztrátě kostní hmoty, kdežto u žen, které jedí maso, jde o ztrátu až 38 %. Vědci tuto ztrátu připisují nadměrnému příjmu bílkovin, což vede k horšímu vstřebávání a ukládání vápníku v kostech. Bílkoviny vlastně nutí tělo eliminovat tento minerál. Zvýšená konzumace bílkovin proto vede k osteoporóze.

Zdrojem vápníku u vegetariánů je zelenina a ovoce jako brokolice, špenát, zelí, zelené fazolové lusky, nebo čerstvý pomerančový džus.

6. Budete chráněni před otravou jídlem

Maso a vajíčka můžou být v létě skutečně nebezpečné, pokud nejsou konzumovány čerstvé. Vegetariáni jsou před tímto rizikem zcela chráněni, jelikož z ovoce, zeleniny a obilovin se nelze otrávit.

7. Budete vypadat mnohem lépe

Experti na krásu věří, že vegetariánská strava má mnoho benefitů pro kůži. A to proto, že vegetariáni jedí pouze ovoce, zeleninu a čerstvé bylinky, které jsou pro kůži velice prospěšné. Ovoce a zelenina jsou bohaté na živiny, které pomáhají kůži, aby vyzařovala zdravím a krásou.